El dia 29 de febrer se celebra el Dia Mundial de les Malalties Rares i està molt ben escollida la data, pel fet que el 29 de febrer és un dia «rar» que es dóna 1 de cada 4 anys. Però no perquè l’any no siga bixest es deixa de conscienciar cada any sobre la situació de les persones afectades per aquestes malalties. Vos contem un projecte que estem portant a terme els alumnes de 1r d’ESO del col·legi El Pilar.
HEM VIST
1r d’ESO va rebre el correu de Puri, una mare del col·le que ens demanava la nostra ajuda per a col·laborar amb la seua associació:
«Soy Puri Ríos, mi hija Irene tiene una enfermedad metabólica muy rara. Hace unos años un grupo de familias fundamos una asociación, De Neu. Asociación de Enfermedades de los Neurotransmisores, con varios objetivos, pero quizá el más importante es intentar fomentar y apoyar la investigación de este tipo de enfermedades.»
ENS HEM PREGUNTAT
Qui és Irene? Què és una malaltia rara? A qui afecta? Podem ajudar-los d’alguna forma? Els nostres companys de 1r d’ESO A ens ajudaran a respondre a algunes d’aquestes preguntes tan interessants…
EN MARXA
I aleshores vam començar un projecte interdisciplinar (Castellà, Valencià i Tecnologia) per a investigar i obtenir tota la informació que necessitàvem per a entendre bé la realitat de la qual partíem. Per això, vam cercar molta informació sobre les malalties rares i les diferents tipologies. Vam aprendre molt vocabulari tècnic i a les classes vam començar a parlar com autèntics científics i doctors.
ALS LABORATORIS
Fins i tot ens van convidar al INCLIVA, un institut que estudia alguns tipus de malalties rares prop de l’Hospital Clínic a València, i ens van convidar a passar un matí per a visitar-ne les instal·lacions, els laboratoris i viure des de dins la ciència i el treball que suposa la investigació, els microscopis, els aparells tan cars…
I, FINALMENT, LA NOSTRA PROPOSTA ÉS…
Organitzar una campanya de recollida de mòbils que els nostres companys us explicaran: es tracta de recollir els mòbils que tenim per casa i que ja no utilitzem, bé perquè no funcionen, bé perquè els hem deixat simplement d’usar. D’aquesta manera una empresa de reciclatge els pot arreglar per a vendre’ls o separar-ne els components que puguen ser aprofitats o reciclats, com per exemple el coltan.
Així que també des d’aquestes línies vos animem a participar amb nosaltres en l’ajuda a la investigació d’aquestes malalties. Només has de dipositar els mòbils que ja no utilitzeu a casa en alguna de les caixes que trobaràs en el col·le, als corredors, hall, sales de profes i, pròximament, també a alguns locals dels barris adjacents al col·le Ajuda’ns a fer un món millor per a aquestes persones! Col·labora-hi!
Moltes gràcies a tots!